När man talar om muggar så gäller det inte det innovativa slangordet för toalett, utan helt enkelt om den kopp som man får sitt kaffe serverad i när man sitter på fik.

Muggar är mycket vanliga inom profilreklam och ett av de i särklass enklaste giveaways som erbjuds idag. En mugg kan dock ha ett intressant förflutet och de flesta muggar (om de kunde tala) har nog hört ett och annat genom årens lopp.

Bara genom att surfa runt på internet och exempelvis läsa detta https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/jodXn/arrestvakt-kastade-mugg-med-kiss-pa-gripen, får man reda på de mest uppseendeväckande historierna som rör muggar.

Muggens utveckling

En mugg är som sagt en större och robustare kopp som dels rymmer mer och dels är enklare att greppa.

Kaffe, te och varm choklad är de drycker som muggen främst serverar men visst kan man även fylla den med buljong eller soppa om man vill.

Fördelen med en mugg är att den har ett större handtag som medför att man vanligtvis inte bränner sig lika lätt, d.v.s. värmeisolering av högsta klass.

Muggen har funnits sedan en lång tid tillbaka och var då gjord av trä eller lera som vikingar och annat folk och fä, fyllde med mjöd.

Dessa kallades med ett bättre namn, dryckeskärl och är således föregångare till den moderna muggen. I Kina tillverkades de första porslinsmuggarna på 600-talet med tunna väggar, då de forntida varit svåra att dricka ur på grund av det tjocka materialet.

De nutida muggarna är istället tillverkade av keramik, plast eller stål som fördelaktigt reducerar värmen från innehållet.

Tillämpa screentryck på din mugg

Idag har muggen blivit synonym med tryckkonst och dekaler i både stort som smått och de flesta äger förmodligen någon typ av mugg som ser till att leverera ett roligt och innovativt budskap för att muntra upp en på morgonkvisten.

Screentryck och allehanda dekorationen bränns in för att garantera en varaktig och hållbar mugg.